Kant-en-klaar of doe-het-zelf

In oktober heb ik dit artikel geschreven voor eetgoedvoeljegoed.com over besparen op boodschappen:

Als je aan mij vraagt hoe je goedkoper boodschappen kunt doen, dan denk ik als eerste aan ‘zelf maken’ in plaats van kant-en-klaar producten kopen. Maar is het ook echt goedkoper om zelf al je eten klaar te maken? Ik nam de proef op de som.

Ik heb gemaakt: een maaltijdsalade, tomatensoep, hutspot, een cake, paneermeel en yoghurtdrank. Deze gerechten heb ik vergeleken met kant-en-klaar varianten uit de supermarkt. De energiekosten voor koken zijn zo laag (20 à 50 euro per jaar*), dat ik ze buiten beschouwing heb gelaten. Bovendien moeten de meeste kant-en-klaar gerechten ook opgewarmd worden.

Een kant-en-klaar maaltijdsalade van 450 gram, met geitenkaas, spinazie, veldsla, komkommer, rode appel en walnoten, kost bij mijn supermarkt 5 euro. Zelf kun je deze een-persoons salade namaken voor 2,50! Een kanttekening hierbij is wel dat je aan de kassa 6,10 euro moet afrekenen, omdat er in de verpakkingen nu eenmaal meer zit dan je nodig hebt. Maak je de salade voor meerdere personen, dan zit je dus helemaal goed.
Het is moeilijk om de kosten van zelfgemaakte tomatensoep te vergelijken met een blik of zak tomatensoep, want iedereen maakt zijn soepje anders. Ik ben uitgegaan van een blik gepelde tomaten, verse tomaten, een bouillonblokje, olie, een uitje, verse kruiden en wat restjes groenten. Daarmee kost een pan soep van anderhalve liter 1,80 euro. De prijzen van kant en klare tomatensoep zonder vlees lopen nogal uiteen, van 2 tot 5 euro per liter. In ieder geval is zelf maken veel goedkoper.

In mijn buurtsuper wordt ‘verse’ hutspot hachee verkocht voor 3,50 euro per 500 gram. Mijn zelfgemaakte hutspot met hachee van biologische rib-runderlappen kostte 2,55 euro per halve kilo. Later zag ik bij een andere supermarkt ook bio runderlappen liggen voor 4 euro minder per kilo! Blijkbaar heb ik niet de goedkoopste super in de buurt zitten.

Dan roombotercake; ik heb nooit gesnapt waarom er pakken ‘cakemeel’ en ‘mix voor pannenkoeken’ in de winkel liggen. Je moet hoe dan ook zelf nog eieren, boter en melk toevoegen en je moet ook zelf het beslag maken en de cake bakken. De supermarkt verkoopt daarom ook gebakken roombotercake. Eentje van 400 gram kost tussen de 1,50 en 3,00 euro. Cakemix kost gemiddeld zo’n 90 cent per pak. Je moet er nog boter(96ct), eieren (54ct) en melk (3ct) aan toevoegen. Een zelf gebakken cake kost dus zo’n 2,50 euro. Als je een pondjescake helemaal zelf maakt, kost die ongeveer 1,90 euro. Tel uit je winst. Bovendien kun je dan kiezen voor gezondere suikers, bijvoorbeeld een paar bananen, die bruin liggen te worden op de fruitschaal.

Paneermeel maak ik van oud brood dat anders zou worden weggegooid, dus is het wat mij betreft gratis. Waarom zou je dan paneermeel in de winkel kopen?

Tot slot, yoghurtdrank zoals Fristi of Yogho Yogho maken wij thuis van karnemelk met diksap. De kant-en-klare yoghurtdrank kost ongeveer 90 cent per liter, onze karnemelk 52 cent. Voeg daar 50 cent aan diksap aan toe en je bent duurder uit. Neem je Roosvicee, dan kost een liter 75 cent.

Mijn proef op de som mag dan geen wetenschappelijk onderzoek zijn, maar ik denk toch wel dat we mogen concluderen dat zelf koken goedkoper is dan kant-en-klaar producten kopen. En dan te bedenken dat zelf maken ook nog zoveel voldoening geeft en veel gezonder kan zijn. Hoeveel kilo minder conserveringsmiddelen, kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en E-nummers eet je minder als je alles zelf bereidt? Die berekening wordt mij iets te ingewikkeld.

En hoe zit het dan met de tijd die je extra in de keuken doorbrengt? Je moet jezelf niet 96 euro per uur rekenen als je eten voor jezelf, je gezin en je vrienden maakt. Het gaat hier om per slot van rekening om liefde!

Advertenties